Bergslagsleden

_DSC6643, mindre.jpg

Tre etapper passerar genom Lekeberg - börja din vandring idag

Bergslagsleden är vandringsleden som tar dig från Kloten vid gränsen till Dalarna ända ner till Stenkällegården som är beläget i den västgötska delen av Tiveden. Den 28 mil långa leden, därmed en av Sveriges längsta, består av sjutton etapper med varierad natur och terräng.

För att få ut så mycket som möjligt på din vandring genom Bergslagen har leden dragits förbi en rad olika sevärdheter. På din spännande färd passerar du med andra ord inte bara storslagen natur utan även fornborgar, nedlagda gruvhål och hyttor samt hälsokällor. Länets största naturreservat Kindla och faktiskt också en av Sveriges första nationalparker, Garphyttans nationalpark, återfinns längs med vandringsleden.

Av de sjutton etapperna passerar tre av dessa Lekebergs kommun; etapp 11, 12 och 13.

Etapp 11 Suttarboda-Leken
Svårighetsgrad: 2 (1-5)
Längd: 15 km
Beräknad tid: 4 timmar
Underlag:
Skogsväg och skogsstig. Färden passerar genom Garphyttans nationalpark såväl som naturreservaten Dunderklintarna och Klunkhytte skans.

Etapp 12 Leken-Sixtorp
Svårighetsgrad: 3 (1-5) (på grund av dess längd)
Längd: 20 km
Beräknad tid: 6 timmar
Underlag: Skogsstig och skogsväg. Vandringen går genom naturreservaten Båsbergen och Stenbäcken.

Etapp 13 Sixtorp-Svartå herrgård
Svårighetsgrad: 3 (1-5)
Längd: 19 km
Beräknad tid: 6 timmar
Underlag: Skogsväg och skogsstig som tar dig genom naturreservatet Gammelhyttan.

Bra att veta om Bergslagsleden:

  • Längs med hela leden finns ett utbud av olika typer av boendemöjligheter
  • I etappbladet finns matnyttig information kring varje etapp samt karta. Etappblad finns att hämta gratis på Örebro läns turistbyråer eller som pdf här.
  • Rundslingorna möjliggör dagsetapper där du startar och går i mål på samma plats. Rundslingorna är oftast mellan 3-12 km långa och passerar för det mesta en rastplats.
  • Färskvatten finns att hämta på i stort sett alla etappmål och boendeanläggningar längs med leden. Titta efter symbolen för färskvatten i etappbladet!
  • Då Bergslagsleden passerar ett antal sjöar finns goda möjligheter till fiske. Observera att fiskekort krävs, mer information.
  • För att hitta rätt på vandringsleden finns markeringar på träd eller stolpar i form av orangea ringar. I vissa fall finns det även skyltar med pilar som hjälper dig på vägen.

Antar DU utmaningen?
För att göra Bergslagsleden till ett ännu större äventyr finns nu tre utmaningar att anta under paraplyet Orange äventyr. Läs mer här!

 

Huvudman för Bergslagsleden är Region Örebro län.  Mer information kring leden hittar du på bergslagsleden.se.

Visa stor karta